چگونه در زمان حال باشیم؟| ذهن آگاهی

در زمان حال بودن و ذهن آگاهی در این روزهای سریع زندگی کار سختی شده است. اما هنوز می توان برایش کاری کرد. شارون سالزبرگ، نویسنده و مدرس مشهور مراقبه، میگوید که باید این کار را به خاطر بسپاریم. چه پارادوکسی! خب بهتر است آموزش ببینیم این کار ساده چگونه میتواند انجام شود؟
چرا در زمان حال بودن و ذهن آگاهی مهم است؟
همه ما بارها در لحظه حال بودن را تجربه کرده ایم و اگر خوب فکر کنیم بهترین و عمیق ترین احساساتمان به همین لحظات برمیگردد. مثلا من یادم است از سفر دخترانه مان به شمال تنها یک بار که با دریا ارتباط گرفتم مرا به احساسات عمیقم برد. و من لذت آن سفر را در همان لحظه و زمان حال خلاصه میکنم. همه در ساحل نشسته بودیم که باران گرفت و همه پراکنده شدند و به سمت ماشین هایشان رفتند اما من با یک لیوان چای زیر باران ماندم و با موزیک اسپانیایی مورد علاقه ام، موج ها را تماشا کردم. دریا آن حسی که میخواستم، در آن لحظه به من داد و این عمیق ترین ارتباط من با طبیعت در آن سفر بود.
اکنون و زمان حال بهترین لحظات ما هستند
دوست داشتم باران بخورم و پاچه های شلوارم شنی شود، دوست داشتم آن موزیک فلامنکو اسپانیایی را زیر آن باران تند کنار دریای مواج گوش کنم و موهایم را زیر باران رها کنم. آدم دوست دارد بعضی تجربه های حسی را دوباره تکرار کند و من بعد از این تجربه سراغ کتاب های مختلف رفتم و از دوست مشاورم درباره آن درخواست کمک کردم و در نهایت متوجه شدم میتوانم در زمان حال بودن و ذهن آگاهی را یاد بگیرم! اما چگونه؟
ذهن آگاهی به ما کمک میکند مفیدتر باشیم
شاید شما دوست دارید در محل کارتان در تیم خلاق تر و هوشیار تر باشید، یا مادر دلسوز و متوجه تری باشید، و یا وقتی دارید کتابی را مطالعه می کنید به درک عمیق تر از آن برسید. احتمالا شما هم در طول روز بیشتر ذهنتان درگیر آشفتگی های گذشته و یا هراس و نگرانی های آینده است. شما فکر کنید اگر آدم میتوانست از کاری که در زمان حال دارد انجام میدهد چقدر می توانست بیشتر رشد کند، بیشتر زندگی کند و با خودش مهربان تر باشد!
چگونه در زمان حال بودن را تمرین کنیم؟
خبر خوب این است که ذهن آگاهی و در زمان حال بودن به کمک تمرین تقویت میشود. عملکرد مغز اینگونه است که هر مهارتی را بخواهد یاد بگیرد و آن را خودکار کند برای آن مسیرهای عصبی می سازد و هربار که ما آن کار را تکرار میکنیم این مسیرهای عصبی تقویت می شوند و هر بار انرژی کمتری برای انجام آن کار صرف می کنیم. به بیان دیگر وقتی به انجام کاری عادت می کنیم انجام آن کار بی دردسر میشود. به کمک قدرت عادت، در زمان حال بودن نیز بی دردسر میشود.
ذهن آگاهی و در زمان حال بودن یک هنر است و وقتی آن را با علم عادت ها ترکیب می کنیم فرمولاسیون زندگی آگاهانه به دست می آید. در زمان حال بودن سخت نیست و ما به کمک قانون عادت ها آن را می توانیم بیاموزیم. بیایید چند عادت را برای این هدف بررسی کنیم:
عادت شماره 1: مکث 30 ثانیه ای
این عادت یک فراخوانی به درون است. در این لحظه ما برای 30 ثانیه حواسمان را به جریان زمان حال میدهیم و این می تواند فکر کردن به احساسات الانمان باشد: آیا تنش داریم؟ آیا داریم نشخوار فکری میکنیم؟ کدام احساس ما غالب است؟ مثل فکر کردن به گزارش آب و هواست! آب و هوای درونتان امروز چگونه است؟ ابری است، آفتابی است؟ و یا طوفانی است؟ همین چند ثانیه ها برای توجه کردن به “من” می تواند تاثیر دومینویی در امروزتان داشته باشد.
در زمان حال بودن چگونه به رشد شخصی ما کمک می کند؟
وقتی در زمان حال هستیم و به بدنمان فکر میکنیم میفهمیم الان تشنه هستیم یا گرسنه؟ جایی از بدنمان درد داریم یا نه؟ برای حل کردن آن مشکل پیدا شده باید چه کاری انجام دهیم؟ شاید هم استرس داریم یا ترسیده ایم و یا بیش از اندازه نگران هستیم! خب وقتی حواسمان به درون مان باشد حال می توانیم خودمان را بهتر تنظیم کنیم. تلاش برای اینکه به عملکردهای بهتر مغز دسترسی پیدا کنیم ما را به ورژن بهتری از خودمان تبدیل میکند.
شما فکر کنید که ما اگر هر روز به این روش دنبال “من بهتر ” در خودمان بگردیم چه میشود؟ بله! عملکردمان را به دست میگیریم و تصمیم گیری های بهتری انجام میدهیم. خودمان انتخاب میکنیم که به چه فکر کنیم؟ چقدر عاقل باشیم. ما به مرور در این روند بیشتر به یک پاسخ دهنده متفکر تبدیل میشویم و احساس بلوغ بیشتری میکنیم. دیگر نمی ترسیم و به خودمان و انتخاب هایمان اعتماد میکنیم!
مثلا میتوانید این را امتحان کنید:
هربار بعد از اینکه از دستشویی بیرون آمدم چشمانم را به مدت 20 ثانیه میبندم و به این فکر میکنم که چه چیزی آنجاست؟ چه احساسی دارم؟ افکار غالب من چیست؟ به درونم و حال و هوایم فکر میکنم! من در اکنون و زمان حال هستم.
عادت شماره 2: مکث آگاهانه هنگام غذا
وعده های غذایی شاید یکی از بی اهمیت ترین لحظات ما باشند. غذا خوردن آگاهانه زمانی اتفاق می افتد که قبل از شروع به خوردن کمی مکث کنیم و فکر کنیم، گرسنگی را احساس کنیم و در زمان حال باشیم.
این دستورالعمل را امتحان کنید:
قبل از اینکه شروع به خوردن غذا کنم، می نشینم و چشمانم را میبندم. اول به گرسنگی ام فکر میکنم و بعد احساس سپاسگزاری میکنم.
این مکث به من این فرصت را میدهد برای وعده غذایی که در مقابل من است شکرگزار باشم و به افرادی که تلاش کرده اند این غذا به دست من برسد فکر کنم و خوشحال هستم که غذای سالمی برای خوردن دارم. همین مکث کوتاه به من کمک میکند که حداقل چند لقمه اول را مزه مزه کنم و آرامتر بخورم و از آن لذت ببرم. مگر زیبایی زندگی جز این لذت های کوچک است؟ من با همین تمرین ها و عادت های کوچک لذت بردن را یاد میگیرم.
دستورالعمل های عادت سازی بر اساس علم خرده عادت ها و ایده گرفته از سایت Tiny habits academy متعلق به مربی بزرگ عادت سازی BJ FOGG میباشد.
چگونه به در زمان حال بودن عادت کنیم؟
خب برای عادت کردن به یک عمل ما باید ابتدا یک تکیه گاه پیدا کنیم. بهترین تکیه گاه آدم ها با هم فرق میکند و شما به کمک مربی عادت سازی میتوانید عادت های کوچک موثر خود را به درستی پیدا و تنظیم کنید. برای این کار به دوره عادت سازی 6 روزه رایگان نیاز دارید. در این دوره وارد دنیای عجیب و زیبای عادت ها می شوید و به سادگی زندگی خود را دوباره طراحی میکنید.